Menu Sluiten

Harmonisatie jeugdwet

Het samenvoegen van de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer vraagt om de harmonisatie van de jeugdwet. Stadadviseert is gevraagd om mee te denken hoe de nieuwe jeugdwet van de Gemeente Groningen eruit moet gaan zien. Daarin wordt gefocust op drie onderdelen:

 1. Wijziging informeel PGB tarief
2. Omschrijving van gebruikelijke hulp (wat mag je van ouders verwachten, wanneer kun je extra hulp aanvragen)
3. Het toevoegen van een aanvraagtermijn en beschikking (een beschikking is geen verplichting binnen de jeugdwet)

Er is een eerste kennisbijeenkomst geweest met consulenten van de WIJ, belangenorganisaties, een ervaringsdeskundige, de projectgroep van Stadadviseert en de betrokken beleidsambtenaar vanuit de Gemeente Groningen. Daardoor staan voor- en nadelen nu op een rij en wordt er een nieuw advies geformuleerd door de beleidsmedewerker. Dit advies wordt voorgelegd aan Stadadviseert en vervolgens in mei 2020 ingesproken in de Raad.

 

In juni is de verordening Jeugd vastgesteld in de gemeenteraad. De projectgroep bestaande uit beleidsadviseurs en leden van de adviesraden voor het sociaal domein Haren, Ten Boer en Stadadviseert hebben overeenstemming bereikt over het advies over deze verordening. Voor de publieksversie van de regeling hebben wij de volgende suggestie gegeven:

Klachten indienen en contact met de vertrouwenspersoon vinden wij belangrijke informatie voor de publieksversie van de regeling. De gemeente heeft een actieve informatieplicht. Er staat ook informatie op de website van WIJ en het wordt meegenomen in het gesprek met de consulent. Een voorbeeld voor een mooie laagdrempelige publieksversie van de verordening staat op de website van Amsterdam.

 

Aandachtsfunctionaris: Alice Bijker

 

Deel dit bericht

Skip to content